
Rosales Zorg; groei vraagt meer specialistische personele inzet
In gesprek met Jorg Duursma, zorgcoördinator van Rosales Zorg over groei en wat dat van een zorgorganisatie met een uniek concept vraagt.
“Rosales Zorg bestaat nu zo’n jaar of vier en momenteel maken we een enorme groei door. Hadden we vorig jaar 45 individuele jongeren in begeleiding, dit jaar hebben we alleen al in het eerste kwartaal 45 jongeren in begeleiding. Ons concept van tijdelijke een-op-een 24/7 maatwerkzorg, waarin we de behoefte en mogelijkheden van de jongere in beeld brengen, werpt zijn vruchten af. Maar een dergelijke groei betekent ook dat we onze personele bezetting moeten aanpassen.
We willen in de jeugdzorg met z’n allen af van het steeds moeten verplaatsen van jongeren, omdat hun zorgvraag dan weer net niet aansluit bij de zorgorganisatie waar zij werden geplaatst. Bij ons maken we pas op de plaats en onderzoeken samen met de jongere en zijn of haar sociale context wat een zinvol en duurzame antwoord op zijn zorgvraag is, en werken met de jongere aan vaardigheden om daar ook klaar voor te zijn. Een traject duurt bij ons in principe 3 maanden. Daarna gaat de jongere door naar een passende definitieve plek. Dat kan zijn terug naar huis, maar bijvoorbeeld ook naar begeleid wonen, of wonen in een jeugdzorginstelling. Dat verschilt steeds per jongere.”
“Wij passen ons aan aan de jongere, niet andersom”
“Van jongeren die in het dagelijks leven tegen problemen aan lopen, wordt doorgaans verwacht dat zij zich aan hun omgeving aanpassen. Datzelfde geldt meestal als zij een zorgaanbod krijgen. Wij doen dat anders; wij passen ons aan de jongere aan, en niet andersom. Dat betekent dat wij een zorgteam rond de jongere formeren dat past qua specialistische zorg, maar zeker ook past qua persoonlijke klik. De jongere heeft te maken met een klein team van begeleiders dat 24/7 met hem of haar het dagelijks leven deelt.
Tijdens het traject staan voor de jongeren stabilisatie, het betrekken van het eigen netwerk, het creëren van perspectief en het vergroten van competenties centraal. De begeleiders doen dit door een goede relatie met de jongere op te bouwen, relevante informatie te verzamelen en deze te analyseren. Gedurende het traject wordt zo helder wat een goede vervolgoplossing is die recht doet aan de jongere en zijn omgeving.”
Meegroeien als organisatie
“Gemeenten zien de waarde van ons concept en zorgaanbod en weten ons te vinden. Als organisatie moeten we meegroeien. Ieder begeleidersteam van een jongere wordt ondersteund door een gz-psycholoog of orthopedagoog, maar ook door zorgcontrollers die de organisatorische randvoorwaarden regelen en de kwaliteit van onder andere rapportages bewaken, zodat begeleiders zich volop kunnen richten op het begeleiden van de jongeren.
In onze werkwijze willen we de zorg praktisch, slagvaardig en dicht bij de jongeren houden, waarbij we ook nog eens geen wachtlijsten hebben.
Het is echt heel fijn dat we voor zoveel jongeren zorg op maat kunnen bieden. We hebben dus geen wachtlijsten, maar dat betekent wel dat we onze personele bezetting zodanig moeten inrichten, dat we makkelijk mee kunnen schakelen op een groei in aanvragen.
We zijn momenteel actief op zoek naar gz-psychologen, orthopedagogen en zorgcontrollers die in dienst willen komen. Je bent als functionaris verbonden aan een beperkt aantal jongeren waarmee je nauw in contact staat. De werving en selectie van medewerkers wordt voor ons gedaan door Kroek&Partners Interimzorg. Onze vacatures staan dan ook op hun website: www.interimzorg.nl.
Wij voorzien dat we blijven groeien met Rosales Zorg, zodat meer jongeren uiteindelijk toegang krijgen tot de meest passende vorm van duurzame zorg. Jongeren zijn de toekomst, en hoe beter we het nu voor hen regelen, hoe meer effect dat op de lange termijn zal hebben voor de maatschappij.”
Vandaag nog aan de slag bij Rosales Zorg?
MELD JE ALS ZORGCONTROLLER, GZ-PSYCHOLOOG OF ORTHOPEDAGOOG!
Voor werving&selectie maken wij gebruik van de diensten van Kroek&Partners Interimzorg.