Los Rosales in Mostar: Een bron van Inspiratie
Afgelopen week maakten Annet Verhoeff en Peter Kroek een inspirerende reis naar Los Rosales in Mostar, Bosnië-Herzegovina. Los Rosales vormt de inspiratiebron voor Rosales Zorg in Nederland. Peter had deze bijzondere plek al in 2013 bezocht en was diep onder de indruk van hun slagvaardigheid en gedrevenheid. Bij Los Rosales worden kinderen met aanvullende behoeften liefdevol opgevangen en begeleid.
De oprichting en missie van Los Rosales
In 1995 werd Los Rosales opgericht door leerkrachten die de noodzaak zagen van een veilige haven voor kinderen met speciale behoeften. In een tijd waarin sociale inclusie nog verre van vanzelfsprekend was, creëerden zij een warme omgeving waar deskundigheid en menselijk contact centraal staan. Vandaag de dag biedt Los Rosales een plek voor mensen van 0 tot 40 jaar, van wie velen autisme of het syndroom van Down hebben. Hier leren, spelen en eten zij in een omgeving die hen accepteert zoals ze zijn. Naast onderwijs krijgen zij ook ondersteuning bij spraak en articulatie, en wordt er aandacht besteed aan gedragsstoornissen en de begeleiding van ouders. Het doel is om jongeren te helpen sociale en praktische vaardigheden te ontwikkelen, zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit alles gebeurt in een land dat nog steeds herstellende is van de verwoestingen van religieuze en politieke conflicten. Bij Los Rosales zijn kinderen van diverse achtergronden, of ze nu Moslim, Orthodox-christelijk of Katholiek zijn, van harte welkom.
Begeleid wonen voor volwassenen
De droom van Los Rosales is om voor volwassen cliënten een vorm van begeleid wonen op te zetten, zodat zij hun ontwikkeling na hun 40e kunnen voortzetten. Helaas verdwijnt de ondersteuning vanuit de overheid op dat moment, waardoor veel cliënten zonder perspectief achterblijven en in zorginstellingen moeten gaan wonen.
De betekenis van de naam ‘Los Rosales’
De naam ‘Los Rosales’ heeft een bijzondere betekenis. Tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië, met hevige gevechten in Mostar, stuurde Spanje vredestroepen. Een tragisch bombardement in 1993 in de Rozentuin kostte het leven aan enkele Spaanse hulpverleners. Deze plek is nu omgedoopt tot het ‘Spaanse Plein’, met een monument ter nagedachtenis aan de vredestroepen. ‘Los Rosales’ betekent in het Spaans ‘de rozen’, en symboliseert de hoop op herstel, samenwerking en hulpverlening.
De impact van Los Rosales op de gemeenschap
Momenteel ondersteunt Los Rosales 146 cliënten, variërend in leeftijd van 1 tot 40 jaar. Los Rosales is een publieke organisatie die hoofdzakelijk door de overheid wordt gefinancierd.
Annet en Peter werden hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding door de kleurrijke en gestructureerde locatie. Na een heerlijke lunch volgde een bezoek aan het oude centrum van Mostar.
Een bijeenkomst met betekenis
Tijdens de wandeling door het oude centrum van Mostar raakte Annet in gesprek met een jongeman bij de iconische oude brug. Toen zij in het gesprek ‘Los Rosales’ noemde, zei hij: “Ja, dat ken ik wel. Daar zorgen ze voor kinderen die door niemand anders geholpen worden.” Dit illustreert de impact en bekendheid die deze organisatie heeft.
De gemeenschappelijke kernwaarden van Los Rosales en Rosales Zorg
De kernwaarden van Los Rosales zijn ook terug te vinden bij Rosales Zorg: IEDER kind heeft recht op zorg, slagvaardig en met een persoonlijke aanpak en zonder wachtlijsten.
Annet: “We delen een hart voor de zorg van kinderen en jongeren voor wie deelname aan het dagelijks leven geen vanzelfsprekendheid is. Het is essentieel om maatwerk en snelle hulp te bieden, zonder dat kinderen op ondersteuning hoeven te wachten. Het was bijzonder om na zoveel jaren terug te zijn in Bosnië en te zien hoeveel Los Rosales met minimale middelen, maar met maximale betrokkenheid, voor elkaar krijgt. Onze invulling bij Rosales Zorg mag dan anders zijn (1-op-1 maatwerkzorg), maar we delen dezelfde uitgangspunten.”